Iohannis critică impozitul pe gospodărie: Îndemn ferm la prudență. Încrederea dintre stat și economie nu se câștigă doar în anii electorali

Iohannis critică impozitul pe gospodărie: Îndemn ferm la prudență. Încrederea dintre stat și economie nu se câștigă doar în anii electorali
Publicat: 25/04/2017, 12:48

E nevoie de soluții coerente, care, însă, nu pot fi aplicate pe un mediu economic lipsit de încredere și predictibilitate, a avertizat Iohannis, arătând că „încrederea dintre guvern și mediul de afaceri, dintre stat și economie, în general, nu se câștigă doar în anii electorali, ci mai degrabă după, prin politici economice coerente, sustenabile pe termen lung”.

„Îndemn ferm la prudență în legătură cu diverse propuneri fiscale vehiculate în ultima vreme, mai ales dacă nu sunt temeinic fundamentate, fără un proiect coerent, fără garanții clare în privința beneficiilor, precum și a capacității administrative”, a spus acesta în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri.

Președintele a vorbit despre politici economice responsbile și„echilibre sănătoase” de care are nevoie România pentru a-și consolida stabilitatea macroeconomică și a ținut să sublinieze că e nevoie de responsabilitate, pentru ca „beneficiile de astăzi să nu devină o notă de plată grea pentru generațiile de mâine”.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, PSD a anunțat că, după aproape 12 ani, adică de la începutul lui 2018, vrea să reintroducă impozitul pe venitul global, sau impozitul pe gospodărie, care presupune o taxare cu 10% a tuturor veniturilor peste 2.000 și zero pentru cele sub această valoare, precum și introducerea unui sistem de deduceri fiscale pentru aceasta.

În sensul modificărilor propuse la Codul Fiscal, gospodăria înseamnă un grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc/nu locuiesc efectiv la același număr cadastral. Patrimoniul reprezintă totalitatea drepturilor și a obligațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor mobile și imobile la care se referă aceste drepturi, care aparțin uneia sau mai multor persoane fizice.

Venitul anual global se determină reprezintă suma veniturilor/câștigurilor nete/brute, după caz, obținute de către fiecare membru al gospodăriei din România.
Ulterior se determină plafonul neimpozabil aferent fiecărei gospodării. Acesta se stabilește prin înmulțirea punctajului acordat gospodăriei cu 1.000 de lei și 12 luni, calcul în care punctajul este egal cu numărul membrilor gospodăriei plus 1.
Mai exact, în cazul unei gospodării formate dintr-o singură persoană, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 de lei anual, în cazul unei gospodării formate din două persoane acesta va fi de 36.000 de lei, iar din trei persoane, cum e cazul unei familii cu un copil, de 48.000 de lei.
În cazul în care venitul anual depășește această valoare se va aplica pe diferență un impozit de 10%. Este vorba de impozitul pe venitul global ajustat care se calculează ca diferență între venitul anual global și plafonul neimpozabil.
De exemplu, în cazul unei gospodării formată dintr-o singură persoană care câștigă acum un salariu mediu net pe economie de 2.354 de lei ar trebui să plătească, începând din 2019, o diferență de impozit de aproape 700 de lei, în condițiile în care angajatorul nu îi va mai reține impozitul pe salariu , ca până acum.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20...